העולם מאמץ אנרגיה מתחדשת בקצב חסר תקדים, ואנרגיה סולארית היא מהטובות ביותר.
בשנת 2020, הביקוש העולמי לאנרגיה ירד ב-4.5%. למרות זאת, ההתקדמות בטכנולוגיות אנרגיה מתחדשת עדיין מעודדת. אנרגיה מתחדשת ראתה צמיחה חזקה בכל רחבי הלוח. אנרגיה סולארית לקחה את ההובלה. הקיבולת המותקנת של אנרגיה סולארית בשנת 2020 היא 127GW, הרחבת הקיבולת השנתית הגבוהה ביותר בהיסטוריה.
ייצור חשמל סולארי במדינות שונות בשנת 2021
האינפוגרפיקה שלמעלה משתמשת בנתונים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה מתחדשת (IRENA) כדי למפות את קיבולת האנרגיה הסולארית של מדינות שונות בשנת 2021, כולל פוטו סולארי (PV) ויכולת אנרגיה סולארית מרוכזת.
כפי שניתן לראות באיור, לסין יש את הקיבולת המותקנת הסולארית הגדולה ביותר, עם יותר מ-35% מהקיבולת העולמית. חשוב מכך, המדינה הזו לא מראה סימנים של האטה. יתרה מכך, היקף פרויקטי הרוח והשמש בפיתוח בסין הוא גם הגדול בעולם, מה שיגדיל את קיבולת האנרגיה הנקייה שלה בעוד 400,000 מגוואט.
לפי הסטטיסטיקה, בשנת 2019, חברות סיניות ייצרו 66% מהפוליסיליקון בעולם. בנוסף, יותר משלושה רבעים מהתאים הסולאריים ו-72% מהמודולים הפוטו-וולטאיים העולמיים מגיעים מסין.
ובין 10 תחנות הכוח הסולאריות הגדולות בעולם, 5 מהן נמצאות בסין. כשמסתכלים על הנתונים הללו, אין זה מפתיע שלסין יש את הקיבולת הכוללת המותקנת הגדולה ביותר.
אחרי שסין היא ארה"ב, בשלושת החודשים הראשונים של 2021, ארה"ב התקינה פרויקט פוטו-וולטאי נוסף של 50,000 MW. לאחרונה, הקיבולת הפוטו-וולטאית של ארצות הברית עלתה על 100,000 מגוואט. בעשר השנים האחרונות, קצב הצמיחה השנתי הממוצע של אנרגיית השמש בארצות הברית היה 42%, וזה מרשים. מדיניות כגון זיכוי מס השקעות סולאריות מספקות זיכוי מס של 26% עבור מערכות סולאריות ביתיות ומסחריות, מה שמניע את התעשייה הפוטו-וולטאית קדימה.
ואז יש את ייצור האנרגיה הסולארית של אוסטרליה. זה רק חלק קטן מסין. עם זאת, מכיוון שהאוכלוסייה קטנה יחסית, רק 26 מיליון, היא מדורגת בין המקומות הראשונים לנפש. ראוי להזכיר שקרינת השמש של אוסטרליה היא הגבוהה ביותר מכל היבשות. נכון לעכשיו, ליותר מ-30% ממשקי הבית באוסטרליה יש מערכות פוטו-וולטאיות סולאריות על הגג.
מה מניע את בום האנרגיה הסולארית?
מעבר האנרגיה הוא גורם מרכזי בעליית האנרגיה המתחדשת, אך חלק מהצמיחה של אנרגיה סולארית נובע מכך שעם הזמן מחירה הפך לזול מאוד. בעשר השנים האחרונות, עלות האנרגיה הסולארית ירדה באופן אקספוננציאלי, וכעת היא המקור הזול ביותר לאנרגיה חדשה.
מאז 2010, עלות האנרגיה הסולארית ירדה ב-85%, מ-0.28 דולר לקוט"ש ל-0.04 דולר. חוקרים מהמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס אמרו כי יתרונות לגודל היו הגורם החשוב ביותר להמשך הירידה בעלויות בעשור האחרון. במילים אחרות, ככל שיותר ויותר מודולים סולאריים מותקנים ומיוצרים ברחבי העולם, הייצור הפך לזול ויעיל יותר.
עקב בעיות בשרשרת האספקה, עלות האנרגיה הסולארית עולה השנה. עם זאת, ככל שבעיית צוואר הבקבוק נפתרה, עלייה זו צפויה להיות זמנית בלבד.